Як лікувати остеоартроз кульшового суглоба?

Одним з найважливіших моментів у лікуванні пацієнта з остеоартрозом кульшового суглоба є постановка правильного діагнозу. Для початку необхідно дізнатися, на якій стадії знаходиться захворювання. Саме від цього залежить вибір тактики лікування і можливість досягнення результатів. Якщо пацієнта турбує біль в області кульшового суглоба при навантаженні, в стані спокою, спостерігається кульгавість, пацієнт відчуває обмеження рухів – без сумнівів, слід звернутися за допомогою до фахівця!

Для діагностики остеоартрозу кульшового суглоба досить:
– клінічного огляду ортопеда-травматолога
– рентгену кульшового суглоба в прямій проекції
– в деяких випадках можна додати УЗД або МРТ, можливо КТ

По перше, розглянемо можливості консервативного лікування згідно класифікацією Kellgren Lawrence. Вона включає 4 стадії цього захворювання.

Перші 2 стадії однозначно необхідно лікувати консервативно. На цьому етапі можна говорити про позитивний результат.

3 стадія є прикордонною – можна спробувати консервативне лікування, але при слабкій його ефективності, або взагалі відсутності ефекту, показано оперативне лікування.

При 3-4 стадії відбувається різке звуження суглобової щілини, з’являється субхондральний склероз, поодинокі осифікати, біль в кульшовому суглобі може з’являтися навіть при невеликих навантаженнях, з’являється чутливе обмеження рухів, кульгавість.

Консервативне лікування включає в себе:
– контроль ваги
– обмеження навантаження
– ЛФК, масаж, басейн
– НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати)
– хондропротектори
– в/с ін’єкції гіалуронової кислоти, prp-терапія
– фізіопроцедури

Лікування необхідно підбирати індивідуально – відповідно до рекомендацій ортопеда-травматолога. В наступній статті розповімо про оперативне лікування і про ті випадки, коли варто задуматися про операцію.